capitanescu
March 10, 2024 Articole 0 Comment

Nu ma cred nici inferioara lui, ba chiar nu ma cred nici superioara nici inferioara nimanui, fie el barbat sau ea femeie.

 

Feminismul nu inseamna sa crezi ca barbatii sunt inferiori, sau “rai” sau ca femeile sunt mai presus. Feminismul nu inseamna ura fata de ceva, sau cineva.

Feminism inseamna sa crezi in drepturi (si obligatii) egale. 

Nu cred ca sunt nici superioara nici inferioara, nici macar egala, vreunui barbat.

In acelasi timp, am performante sportive, academice si profesionale mai mari decat ale unor barbati din Bucuresti. La polul opus am performante sportive, academice si profesionale mai mici decat ale alor barbati din Bucuresti. Asa cum, am venituri mai mari decat unii oameni si mai mici decat alti oameni. Depinde de esantion, nu?

Este gresit, statistic vorbind, sa zici ca toti barbatii sunt mai nu-stiu-cum fata de toate femeile, sau invers. Nu are sens. 

Eu, una, nu vorbesc “in general”. In general nu exista, mai ales in 2024. Eu, astazi, cunosc mai multe femei director si antreprenor decat barbati. Dar asta pentru ca asta e mediul meu, cercul meu. Poate pentru altcineva e altfel. Realitatea mea nu este realitatea universala.

Exact acelasi principiu ghideaza mindsetul asta – de egalitate, sau neutralitate, daca vrei. Sustine individualismul si elidarea gandirii “alb-negru”, care e un bias, o eroare, o distorsiune cognitiva.

Sustine ideea ca nu trebuie sa faca barbatii tot, sa plateasca tot, sa tina pe toata lumea in spate si sa nu aiba voie sa planga sau sa simta, ca asa i-a invatat societatea. Sa fie duri si mari si rai, si poate, ei nu sunt sau nu vor sa fie. Sustine ideea de parteneriat, in care eu cred cu toata fiinta, ba chiar, tot ce inseamna Ema Capitanescu crede in “parteneriat”.

In acelasi timp, sustine si ideea ca un barbat e responsabil sa aiba grija de el singur, sa-si spele singur sau sa isi ia un om la curatenie, sa isi gateasca singur, sau sa manance in oras. Nu exista roluri predefinite, decat daca se agrează inainte treaba asta, de ambele parti.

Am avut si relatii in care eu am sustinut financiar partenerul, dar am fost si sustinuta financiar.

Am ajuns la concluzia ca, cel putin pentru mine, pentru Ema, cel mai sanatos si matur este sa fie un fel de egalitate si 50/50.

50/50 poate inseamna orice.

Poate insemna ca eu platesc toate vacantele, cu absolut tot ce implica ele, si tu te ocupi de casa.

Sau dimpotriva, eu cumpar tot ce inseamna casa si cheltuieli zilnice, iar tu te ocupi de gadget-uri, dinner-uri, festivaluri, regate, si mai-stiu-eu-ce alte chestii fac ăia doi in cuplu.

La polul opus, unul poate sa stea acasa si sa aiba grija de tot si celalalt sa-si urmareasca pasiunile si cariera.

Nu este o reteta perfecta, si asta e normal.

Dar feminismul NU iti zice ce sa faci. Ci iti zice ca poti sa faci orice, atat timp cat amandoi sunteti de acord cu asta.

Asa ca, asa cum zicea si Chimamanda Ngozi Adichie, al carui discurs a schimbat lumea, (cauta pe youtube), ar trebui sa fim toti feministi.

Libertatea nu inseamna ca fac ce vreau. Nici n-ai cum, aia e o copilarie, in lumea reala, ai de platit facturi, chiar daca iti pui panouri solare si traiesti pe velier, tot ai o asigurare medicala, sau o cetatenie. Apartii unei comunitati. Oamenii nu-s insule, chiar daca suntem introvertiti, unii dintre noi.

Oamenii apartin. Libertatea inseamna, din acceptiunea mea, sa apartii, dar in termenii sufletului tau.